WERKWIJZE 

1. Intakegesprek

Dit gesprek wordt ingepland nadat er contact werd opgenomen met de logopediste in verband met een hulpvraag. De doorverwijzing kan gebeuren door de cliënt, de ouders, de school, de arts...  De hulpvraag wordt tijdens het intakegesprek uitvoerig besproken en er zullen vragen gesteld worden om een volledig beeld te verkrijgen van de persoon, de klacht en de problematiek. Dit is van belang om een kwaliteitsvolle logopedische zorg te kunnen verlenen. Daarnaast wordt er ook informatie verleend over de tarieven en terugbetaling.

Binnen de praktijk geldt ook de GDPR-wetgeving, waardoor alle gegevens en informatie verbonden zijn aan het beroepsgeheim. Ze kunnen enkel met anderen gedeeld worden wanneer dit wettig toegelaten is (bv. met andere zorgverleners aan het CLB, de arts...) 

2. Onderzoek

Een specialist (NKO-arts, pediater, neuroloog...) of een huisarts schrijft een voorschrift voor een logopedisch onderzoek. 

Het logopedisch onderzoek vindt plaats op de praktijk. Afhankelijk van de problematiek zullen er hiervoor één of meerdere sessies ingepland worden. Tijdens het onderzoek worden er tests afgenomen door de logopedist. De testing zorgt ervoor dat er een volledig beeld wordt verkregen van de problematiek en er eventueel diagnoses kunnen gesteld worden. Aan de hand van deze resultaten kan er een bilan (verslag) worden opgesteld. Hierin staan de algemene en aanmeldingsgegevens van de cliënt, de testresultaten en het therapievoorstel. Dit is van belang om de ouders, de dokter, de scholen etc. op de hoogte te brengen en om eventuele terugbetaling aan te vragen. 

Hierna wordt een adviesgesprek ingepland om de resultaten van het onderzoek te bespreken. Er wordt al dan niet een advies gegeven om de logopedische therapie op starten.

3. Therapie

Nadat het onderzoek is afgerond, moet er opnieuw een arts-specialist geraadpleegd worden. Aan de hand van het logopedisch verslag dat hij heeft verkregen, schrijft hij logopedische therapie voor. 

Het voorschrift van de arts-specialist wordt door de praktijk naar de mutualiteit verzonden. Na goedkeuring van deze partij, kan er logopedie opgestart worden.

Indien gewenst, kunnen de sessies reeds opgestart worden na het bezoek aan de arts-specialist.

 

Therapiesessies duren 30 of 60 minuten, afhankelijk van de leeftijd van het kind (60 minuten kan enkel indien het kind > 10 jaar is). Ze kunnen plaats vinden op school (indien school dit toelaat), op de praktijk, thuis of in een WZC.